Herra Pampun himot

28.11.2012

Espanjalaisen runoilijan Federico García Lorcan (1898-1936) kirjoittama nukketeatterinäytelmä sai suomenkielisen kantaesitys Tehdas Teatterissa 28.11.2012. Tekstin suomensi Tuula Nuikka.

Lorca hyödynsi kotimaansa nukketeatteriperinnettä ja klassista Don Christobal-hahmoa, joka on ahne, irstas ja väkivaltainen, mutta samalla lumoan hupaisa. Hän haluaa puolisokseen kauniin neito Rositan, jonka äiti on luvannutkin tyttärensä rikkaalle Don Christobalille alias Herra Pampulle. Rosita on kuitenkin rakastunut köyhään poikaan nimeltään Chocoliche. Lisäksi kuvioihin ilmaantuu Rositan nuoruuden rakastettu herra Currito. Soppaa sekoittavat myös parturi sekä suutari.

Sinänsä klassinen farssi väärinymmärryksineen ja tukahdutettuine rakkauksineen sekoittui Lorcan runolliseen ja tunteikakaseen tekstiin. Yhdessä Kari Mäkirannan musiikin ja taitavien nukkenäyttelijöiden kanssa esityksestä kehkeyty lumoava aikuisten satu. Herra Pampun himot pyöri useampaan otteeseen Tehdas Teatterissa vuosina 2012-2014, ja vieraili muutamassa teatteritapahtumassa Turun ulkopuolellakin.

Käsikirjoitus: Federico Garvía Lorca

suomennos: Tuula Nuikka

ohjaus: Timo Väntsi

musiikin sävellys ja livesäestys: Kari Mäkiranta / osa lauluista trad.

Valosuunnittelu: Jarkko Forsman

Nuket: Pia Kalenius, Timo Väntsi

puvustus: Pia Kalenius

Näyttelijät/nukettajat: Merja Pöyhönen, Pia Kalenius, Jouni Järvenpää

Valokuvat: Milla Järvipetäjä (julisteessa ja käsiohjelmassa), Jussi Virkkumaa (esitystallennekuvat)

Graafinen suunnittelu: Rami Järvipetäjä

Sivujen toteutus: Wille Heino - Valokuvat: Jesper Dolgov