John – Eleanor

18.2.2011

”Tapahtui Lontoossa joulukuussa 1394: vanha oikeuspöytäkirja kertoo John Rykenerin tarinan, kun hänet yllätettiin harrastamassa seksiä toisen miehen kanssa maksusta, naiseksi pukeutuneena. Kuulusteluissa hän kertoo monivaiheisen tarinansa oman elämänsä sankarina ja sankarittarena keskiaikaisen Englannin kujilla, tavernoissa ja makuuhuoneissa.”

John – Eleanor, sukupuoli- ja seksuaalinormeja rikkova tarina keskiajalta, yhdisteli keskiajan tutkimusta ja nukketeatteria. Se toi esille näkökulman keskiaikaan, joka on hyvin toisenlainen kuin tutumpi virallinen moraalinen kulttuuri.

Nukketeatteriryhmä HOX Companyn ja TEHDAS Teatterin yhteistuotanto perustui keskiaikaisiin aineistoihin. Idea ja konsepti olivat nukketeatteritaitelija Timo Väntsin ja tutkija Tom Linkisen käsialaa. Näyttelijä ja tutkija nähtiin molemmat samanaikaisesti näyttämöllä. Esityksen ohjasi Merja Pöyhönen, joka palkittiin mm. tästä työstään Suomen Arvostelijoiden liiton Kritiikin Kannuksilla huhtikuussa 2011. Puvustuksesta ja osin visuaalisesta näyttämöllepanosta vastasi Pia Kalenius, joka myös toimi useilla kiertueilla teknikkona.

John – Eleanor oli osa Turun Kulttuuripääkaupunki virallista ohjelmistoa. Ensi-ilta oli  18.2.2011 TEHDAS Teatterissa. Esitys kiersi kotimaan näyttämöiden ja festivaalien lisäksi myös ulkomailla vuosina 2011-2017. Englanninkielinen esitys nähtiin mm. Italiassa, Englannissa, USA:ssa ja Ranskassa.

John-Eleanor työryhmä: Käsikirjoitus: Timo Väntsi, Tom Linkinen/ Ohjaus: Merja Pöyhönen/ Näyttelijä: Timo Väntsi/ luennoitsija: Tom Linkinen/ Valosuunnittelu: Timo Ollila/ Puvustus ja visualistointi: Pia Kalenius/ Nuket ja visualisointi: Timo Väntsi/ Tekniikan ajo: Pia Kalenius/ Lavastemaalaus: Johanna Latvala/ Käsinukkeassistentti: Antti-Juhani Manninen/ valokuvat: Milla Järvipetäjä/ graafinen suunnittelu: Rami Järvipetäjä

Sivujen toteutus: Wille Heino - Valokuvat: Jesper Dolgov