Ole mun Querelle / Be my Querelle

Kiihkoisa nukketeatterikuvitelma himosta, yksinäisyydestä ja merimiehistä.

Eläköityvä merivoimien luutnantti joutuu viimeisinä työpäivinään kohtaamaan vakavan tosiasian: nuorten merimiesten salatiirailu on nyt ohi. Komean merimies Q:n kautta luutnantti joutuu kohtamaan oman elämänsä yksinäisyyden ja huomaamaan omassa sydämessään tukahduttamansa tunteen. Ikoninen homokuvasto, merenkulkuun liittyvä romantiikka ja Jean Genet’n homoeroottinen romaani Querelle ovat esityksen keskeinen innoituksen lähde. Ole mun Querelle on sooloteos himosta, yksinäisyydesta ja polttavasta rakkauden kaipuusta. Karnevalistisen kokoiset nuket, merimiesasusteet ja elävöitetyt köysivyyhdit vievät katsojan matkalle muinaisiin satamiin ja oman mielen salatuimpiin sokkeloihin.
English version: Be my Querelle
During his last service days, a soon-to-be-retired naval Lieutenant faces his civil life’s loneliness as well as a side of himself he has long suppressed. Obsessed with a handsome marine named Q our Lieutenant finds himself in situations he cannot tackle without some sort of violence. Or a frenzied encounter on the seawall. Iconic gay imagery, nautical romance and homoerotic novel Querelle (by Jean Genet) is the main source of inspiration for the performance.
Be My Querelle is a performance by an experienced team, puppeteer Timo Väntsi’s and director Merja Pöyhönen’s presentation of lust, loneliness and burning longing for love. The performance premiered i Finnish at TEHDAS Theatre during spring 2019 and has toured in Finland ever since. The erotic object and puppet theatre solo has received a lot of praise from critics as well as different audiences. Translation: Ian Taylor.

Tekijät

Konsepti, käsikirjoitus, nukenrakennus ja visuaalisuus:

Timo Väntsi

Ohjaus ja äänisuunnittelu:

Merja Pöyhönen

Valosuunnittelu:

Jarkko Forsman

Teknikko ja äänisuunnittelun assistentti:

Henri Hyökyvirta

Näyttämöassistentti:

Kari Söderqvist / Tristan Selin/ Antti Tuominen

Valokuvat:

Milla Järvipetäjä

Tuotanto:

TEHDAS Teatteri, Turku

Ensi-ilta:

15.3.2019 TEHDAS Teatterissa
English premiere: 2.11.2022 Åbo Svenska Teatern (TIP-Fest)

Tilaajan hyvä tietää/GOOD TO KNOW

Käytetyt kerrontatavat/ nukketekniikat:

”muppet”-tyyppiset nuket, esineteatteri, näyttelijäntyö

Esityksen kesto:

1h

Ikäsuositus:

K 18

Esityksen tilavaatimukset:

teatteritila valo- ja äänitekniikalla

Kiertueella henkilökunnan määrä:

3-4 henkilöä

Esityksestä sanottua

*Tässä tulkinnassa hioutuu timantiksi elämän perusasioita; rakkaus ja rakkaudettomuus sekä niiden suhde perusvietteihin ja erityisesti seksiin. Ja lopuksi naidaan.

- Jussi Tossavainen / Helsingin Sanomat

Väntsillä tuntuu olevan ainutlaatuinen kyky käsitellä ja tulkita aihettaan yhtä aikaa ulkopuolelta ja sisältä päin. Kun tähän yhdistetään taitava ja mielikuvitusrikas näytteleminen ja nukettaminen, tuloksena ei voi olla muuta kuin loistava ja unohtumaton teatterikokemus.

- Annikki Alku / Demokraatti

Sivujen toteutus: Wille Heino - Valokuvat: Jesper Dolgov