Kesä 1857. Kaksi maailmakuulua kirjailijaa kohtaavat, kun brittiläinen Charles Dickens kutsuu kauan odotetun vieraan, tanskalaisen runoilija H.C. Andersenin luokseen kesäasunnolleen. Kumpikin herroista elää tuotteliasta aikaa julkisuuden valokeilassa iloisesti paistatellen. Andersen leiriytyy meluisan mielikuvitusmaailmansa sekä luomiensa hahmojen kanssa taloon, ja aiheuttaa suorasukaisuudellaan kaaoksen Dickensin ennestään tulehtuneeseen perhearkeen.
Nukketeatterillinen näytelmä pohjautuu Andersenin ja Dickensin väliseen kirjeenvaihtoon ja aikalaiskuvauksiin. Livemusiikki, nuket ja Andersenille tunnusomaiset paperileikkaustyöt vievät katsojan matkalle kahden kirjailijaneron mielenmaisemiin. Lavalla nähdään nukketeatteritaiteilija Timo Väntsi (Andersen) sekä näyttelijä Raimo Karppinen (Dickens). Muusikkona esityksissä on säveltäjä Kari Mäkiranta. Turun Teatterikerho palkitsi Väntsin panoksestaan tässä esityksessä Esirippu-palkinnolla syksyllä 2020. Finnfringe-festivaaleilla marraskuussa 2020 roolityö Andersenina noteerattiin Performer award-tunnustuksella. Esitys oli myös festivaalin katsotuin teos.
Previous image
Next image
Tekijät
Ohjaus ja käsikirjoitus:
Marja Susi
Musiikki ja äänisuunnittelu:
Kari Mäkiranta
Taiteellinen konsepti:
työryhmä
Näyttämöllä:
Raimo Karppinen, Timo Väntsi
Muusikko:
Kari Mäkiranta
Nuket:
Timo Väntsi
Valosuunnittelu:
Puvustus ja tarpeisto:
Jarkko Forsman
Mervi Kuittinen
Tekninen assistentti:
Antton Kainulainen
Tanskan kielen konsultti:
Adam Borch
Englannin kielen käännösapu:
Ismo Rauvola
Graafinen suunnittelu:
Wille Heino
Valokuvat:
Jussi Virkkumaa
Ensi-ilta:
31.1.2020 TEHDAS teatterissa
Tilaajan hyvä tietää
Käytetyt kerrontamuodot:
näyttelijäntyö, esineteatteri, pöytänuket
Esityksen kesto:
1h 15 min, ei väliaikaa
Kohderyhmä:
aikuiset ja nuoret (alaikärajan suositus 12v)
Esityksen tilavaatimukset:
Mieluiten teatteritila valotekniikan kanssa. Soveltuvin osin voidaan sovittaa myös muunlaiseen tilaan.
Kiertueella henkilökunnan määrä:
4 henkilöä
Esityksestä sanottua
Tunti kymmenen minuuttia menee nopeasti, mutta samalla tuntuu kyllä siltä kuin aika hieman pysähtyisi ja olisimme jääneet vuoteen 1857. “Kaikki on hyvää ja kaunista Englannissa” toteaa Andersen, ja yhdyn tähän mielipiteeseen. Tämä esitys on paitsi kiinnostava historiallinen anekdootti niin myös ihana rauhallinen keidas kaiken nopeatempoisen ja pintaliitävän nykyteatterin keskellä.