Viisas Matti ja muita juttuja

Runonmittaajat kiertävät puistoja ja pihoja

Viisas Matti ja muita juttuja on kahden runonmittaajan, muusikko Kari Mäkirannan ja nukketeatteritaiteilija Timo Väntsin kiertävä pihateatteri, joka seisahtuu kaupunkipuistoihin, jokirantaan, taloyhtiöiden pihoille, ostoskeskuksiin tai vaikka palvelutaloon.
 
Uutterat mittaajat pysähtyvät mittaamaan niin penkkejä kuin sanojakin. Evästauollaan kaverukset iskevät tarinaa, ja siitä versoo potpuri suomalaisia kansansatuja suurella sydämellä esitettynä. Hieman absurdien ja hölmöjen tarinoiden punaisena lankana on loputon optimismi ja mahtailijoiden höynäyttäminen. Musiikin siivittämänä käsinukkehahmot kuten Viisas Matti, Hauki ja Kiiski, Ampiainen Pampiainen sekä Tonttu saavat oman tähtihetkensä näyttämöllä.
 Runonmittaajat parkkeeraavat mieluusti paikkoihin, joissa ihmiset kuljeskelevat ja viettävät aikaa. Viisas Matti esiintyy tarvittaessa isolle joukolle tai vaikka vain muutamalle katsojalle kerrallaan.

Esityksen ensi-ilta oli sunnuntaina 20. kesäkuuta 2021 Turun Seikkailupuistossa. Sen jälkeen esitys on putkahtanut erilaisiin tilanteisiin ja paikkoihin Turussa ja Turun seudulla. Viisas Matti oli osa Turku 2029-säätiön rahoittamaa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlaohjelmaa. Viisas Matti on Tehdas Teatterin kiertueohjelmistoa, ja osa nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin ohjelmistotarjontaa. 

Viisas Matti ja muita juttuja tarjoaa ajattoman ja mutkattoman nukketeatterimatkan kansantarinoihin, jotka tunnetusti uppoavat kaikenikäisiin. Episodimainen rakenne tarjoaa perheen pienimmillekin helpon tavan tutustua teatterin taikaan.


Tekijät ja lisätietoa

Käsikirjoitus

Timo Väntsi ja työryhmä

Ohjaus

Marja Susi

Musiikki

Kari Mäkiranta

Esiintyjät

Timo Väntsi, Kari Mäkiranta

Kuvat

Jesper Dolgov

Ensi-ilta

20.6.2018 Turun seikkailupuistossa

Esityksen kesto

40 minuuttia

Kieli

Suomi (tarvittaessa osin ruotsinkielinen)

Ikäsuositus

Kaikenikäiset 3-vuotiaasta ylöspäin

Esitystä ovat tukeneet

Taiteen Edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto, Turun Teatterisäätiö ja Aura of Puppets. Kesän 2021 esityskiertueen mahdollistivat Tehdas Teatteri sekä Turku 2029-säätiö.

Sivujen toteutus: Wille Heino - Valokuvat: Jesper Dolgov