Viisas Matti ja muita juttuja

Runonmittaajat kiertävät puistoja ja pihoja

Viisas Matti ja muita juttuja on kahden runonmittaajan, muusikko Kari Mäkirannan ja nukketeatteritaiteilija Timo Väntsin kiertävä pihateatteri, joka seisahtuu kaupunkipuistoihin, jokirantaan, taloyhtiöiden pihoille, ostoskeskuksiin tai vaikka palvelutaloon.
 
Uutterat mittaajat pysähtyvät mittaamaan niin penkkejä kuin sanojakin. Evästauollaan kaverukset iskevät tarinaa, ja siitä versoo potpuri suomalaisia kansansatuja suurella sydämellä esitettynä. Hieman absurdien ja hölmöjen tarinoiden punaisena lankana on loputon optimismi ja mahtailijoiden höynäyttäminen. Musiikin siivittämänä käsinukkehahmot kuten Viisas Matti, Hauki ja Kiiski, Ampiainen Pampiainen sekä Tonttu saavat oman tähtihetkensä näyttämöllä.
 
Runonmittaajat parkkeeraavat mieluusti paikkoihin, joissa ihmiset kuljeskelevat ja viettävät aikaa. Viisas Matti esiintyy tarvittaessa isolle joukolle tai vaikka vain muutamalle katsojalle kerrallaan.
 
Esityksen ensi-ilta oli sunnuntaina 20. kesäkuuta Turun Seikkailupuistossa. Sen jälkeen esitys putkahti erilaisiin tilanteisiin ja paikkoihin Turussa ja Turun seudulla kesän 2021 aikana.
 
Turku viettää tänä vuonna kulttuuripääkaupunkivuoden kymmenvuotisjuhlaa. Viisas Matti on osa Turku 2029-säätiön rahoittamaa juhlaohjelmaa. Viisas Matti on Tehdas Teatterin kiertueohjelmistoa, ja osa nukketeatteriverkosto Aura of Puppetsin ohjelmistotarjontaa. 
 
Kohdeyleisöä on koko perhe, ja vanhojen kansantarinoiden äärellä ovatkin viihtyneet vauvat, hipsterit, isoäidit ja viisikymppisiään viettävät. Ota yhteyttä ja kysy Mattia keikalle!
 
Esityksestä sanottua:
“Väntsin ja työryhmän käsikirjoittama sekä Marja Suden ohjaama Viisas Matti ja muita juttuja on muodoltaan mutkatonta pihateatteria, joka on sovitettu nukketeatterin perinteitä kunnioittavaan pakettiin”
Frida Maria Pessi / Turun Sanomat 21.6.2021
 
“Marja Suden ohjaama esitys on letkeä ja lämminhenkinen. Kuten kansansatuihin kuuluu, tarinoissa on komiikkaa ja pienoinen opetuskin. Niin Mäkirannan kuin Väntsin hahmot ovat rentoja ja helposti lähestyttäviä, vaikka kyseessä olisi iso hauki tai jopa itse Kuolema.”
Annikki Alku / Demokraatti 30.8.2021
 

Tekijät ja lisätietoa

Käsikirjoitus

Timo Väntsi ja työryhmä

Ohjaus

Marja Susi

Musiikki

Kari Mäkiranta

Esiintyjät

Timo Väntsi, Kari Mäkiranta

Kuvat

Jesper Dolgov

Ensi-ilta

20.6.2018 Turun seikkailupuistossa

Esityksen kesto

40 minuuttia

Kieli

Suomi (tarvittaessa osin ruotsinkielinen)

Ikäsuositus

Kaikenikäiset 3-vuotiaasta ylöspäin

Esitystä ovat tukeneet

Taiteen Edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto, Turun Teatterisäätiö ja Aura of Puppets. Kesän 2021 esityskiertueen mahdollistivat Tehdas Teatteri sekä Turku 2029-säätiö.

Sivujen toteutus: Wille Heino - Valokuvat: Jesper Dolgov